Terry de Gunzburg: Ombre Mercure Extrême (plnotučný kosatec)

Avatar od wendulka, 5. ledna 2016

U vůně Ombre Mercure jsem se vždy podivovala nad tím, kde všichni berou tu údajnou podobu s Iris Ganache, jelikož pro mě moc kosatce nepobrala. Vlastně od doby ukončení výroby Iris Ganache hledám vůni, která by za ni mohla představovat adekvátní náhradu. Zatím nejblíž k němu měla 1996 Inez & Vinoodh od Byreda, jenže až po rozvonění, jemuž předchází fialkový semiš s jalovcem, pepřem a ambrovými dřevy, který mi nakonec tak úplně nesedl a mě nebaví tak dlouho čekat. Nicméně když se objevila zpráva, že původní Ombre Mercure má být doplněna po vzoru Terryfic Oud o verzi Extrême v koncentraci Extrait de Parfum, o němž jsem zjistila, že jde o úplně jinou vůni, jsem si byla téměř jistá, že by se situace mohla opakovat. A jak to dopadlo?

(http://media.ausliebezumduft.de a http://www.artisanparfumeur.com)

...

Dámy Sidonie LancesseurKarine Vinchon-Spehner mě v tomhle případě už nezklamaly. Tradiční masivní flakon s uzávěrem ve tvaru stříbrné kapky, tentokrát zdobený motivy Art-déco v podobě stříbrných lan, v sobě tentokrát vážně ukrývá pořádnou kosatcovku, o níž můžu s radostí říct, že se může hrdě postavit vedle Iris Ganache, i když taky ne úplně hned. Úvodním natrpkle svěží bergamotem, fialkou a cedrem se přece jen ještě připomene původní verze Ombre Mercure, respektive Opus III. Během několika minut však fialka s bergamotem mizí a přichází moment překvapení. Po nehezkém zeleném indolickém jasmínu nezůstalo ani památky a místo něj konečně přichází TEN kosatec.

(http://www.lgbotanicals.com)

...

Chybí mu sice skořice a ta neuvěřitelně delikátní pralinka Thierryho Wassera ze směsi bílé a mléčné čokolády, jejíž gurmánskost zde suplementuje pouze vanilka s benzoinem, takže o vyložené podobě se hovořit nedá, nicméně společně s sametově prašnými tóny pačuli s příjemně pikantním cedrem a špetkou ambry vytváří více než uspokojivý dojem plnotučného kosatce, jaký jsem doposud měla jen z Iris Ganache, případně z loňské limitky Sable Or z kolekce Armani Privé. Tady ale žádné koření, žádné kadidlo, žádná fialka, prostě jen poctivý a elegantní máslový kosatec.

...

Podobně jako Iris Ganache vytváří kolem nositelky krásný vonný obláček a drží několik hodin. Co zbývá dodat závěrem? Jsem si jistá, že komu se líbila už původní Ombre Mercure, bude z verze Extrême nejspíš ještě víc nadšený. A kdo touží alespoň po částečné náplasti za Thierryho lahodný kosatec, tomu rovněž doporučuji zaměřit pozornost na tuto vůni. Budu zvědavá, na kolik se v dojmu shodneme. Kdo nechce utrácet za pořízení vzorku, jelikož vůně oplývá nejen kvalitním zpracováním, ale podobně jako Guerlain i exkluzivní cenou, měla by být k vyzkoušení v salónu L´Eclat v Bílkově ulici v Praze.

...

...

Titulní obrázek:

http://fimgs.net

Diskuze:
Terry de Gunzburg (Značky)
Komentáře k článku (2)
Ledifia
Ledifia (13.1.2016 )

Iris Ganache schovávám neotevřenou nejméně do doby, než ji Guerlain vyzvedne z propadliště dějin, opráší a pokud možno neublíží její památce.
A nebo než najdu něco podobného. Opus III ani Ombre Mercure mě nepřesvědčily, tak že by do třetice?

Fleur
Fleur (07.1.2016 )

Děkuji za článek, přesně se strefil do období, v němž nostalgicky vzpomínám na Iris Ganache, takže vítám každou inspiraci!