S nikovkami na obláčku

Avatar od Hoolinkah, 6. července 2016

Před týdnem se v pražské Žižkovské věži konala v pořadí již třetí degustace parfémů, pořádaná internetovou parfumerií Elnino.cz. Ač jde v první řadě o promo akci, letošní koncepce ve mně vyvolala tak trochu sentimentální nálady, jelikož mě to donutilo zavzpomínat na vlastní parfémové začátky...

Je to už zhruba pět let, kdy jsem vyrazila na svůj první parfémový sraz. Tehdy se přede mnou otevřel úplně nový svět. Přítomné dámy začaly tahat z kabelek a kufříků značky vůní, o kterých jsem do té doby neslyšela, a z mých zápěstí se ten večer linuly kompozice, v jejichž existenci jsem ani nedoufala. Připadala jsem si jako zelenáč, ale bylo to krásné.


Takzvané „nikovky“ jsem ještě dlouhou dobu poté vnímala jako špatně dostupné poklady a odstřiky ukořistěných skvostů jsem se voněla za odměnu. Za tímhle sortimentem musel člověk prostě buď vycestovat, nebo se plácnout přes kapsu, protože suma za pár vzorků plus poštovné by stačila na celý flakon něčeho jiného. Řekla bych, že to velkou měrou pomáhalo utvářet místní (tím myslím obecněji česko-slovenskou) specifickou komunitu parfémových nadšenců, jelikož díky vzájemné spolupráci se tyto vůně dostávaly do povědomí  -  a na poličky -  i úplných nováčků, mezi které jsem patřila. Měnili jsme vzorky, dělili se o odstřiky, pořádali hromadné nákupy. Spousta dobrých duší častokrát neváhala šířit osvětu úplně zadarmo.


Tak jde čas :)

Niche se čím dál více prodírá i na náš trh


V poslední době se situace výrazně změnila a spoustu značek řadících se do alternativního proudu niche vůní už si můžete pohodlně objednat i na tuzemských e-shopech, navíc častokrát za „tuzemské“ ceny, což v tomto případě překvapivě znamená přijatelnější. Někteří to mohou vnímat – a vnímají – jako ztrátu kouzla, které to tu roky obestíralo. Ačkoliv mě snadná dostupnost čím dál většího portfolia značek přirozeně těší, i v mém případě někde vzadu hlodá červík a mně se trochu stýská. Přesto jsem ale minulý týden odcházela z promo akce jednoho z těchto e-shopů s úsměvem na tváři.


Tak trochu přívětivější promo

Usazené, připravené, můžeme začít...


Elnino letos svoji „degustaci“ zaměřilo právě na niche sortiment. Změnilo se prostředí i účast, jelikož Žižkovská věž se pro spoustu blogerek ukázala být dostupnější a atraktivnější než sídlo firmy v Nové Pace (Reportáž z minulého roku si můžete připomenout zde.) Já osobně se ale letos těšila kvůli něčemu úplně jinému. Když jsem před nějakým časem byla požádána o kontakt na Mitzi, tušila jsem, že se chystá něco, co mě bude velmi zajímat. Příslib „tří parfémových odbornic“ během telefonátu s Astrid Hudečkovou týden před akcí mě v mém tušení utvrdil. Ukázalo se totiž, že jde o dámy, které od samého začátku považuji za své hlavní průvodkyně tímhle náramně voňavým světem. Jen ty reálie se trochu změnily a od klábosení na webu či v hospodě jsme se přesunuly přímo do oblak. Za stůl obložený lákavými flakony před nás zasedla autorka bloku Guerlinade Domenica, místní správkyně a vášnivá sběratelka miniatur MitziAda, zakladatelka webu Arome.cz a v současnosti jedna z přispěvatelek na blogu Selfino.cz, což je vlastní projekt parfumerie Elnino. Jejich účast coby průvodkyň alternativními parfémovými značkami pro náročnější zákazníky vnímám téměř jako symbolickou. Znovu jsem si připadala jako žačka, ale bylo to krásné.

...

(Když jsem v loňské reportáži psala, že přístí degustace se bude konat u Mitzi, nebyla jsem očividně zase až tak daleko od pravdy. :D )

...


Zleva doprava: Domenica, Mitzi, Ada

S Wendulkou, která se mnou vyrazila letos, jsme se usadily přímo v první řadě. Všechny tři dámy nás postupně provedly průřezem nabídky niche vůní, které jsou v současnosti na e-shopu elnino.cz dostupné. Stejně jako minulý rok nechyběla historie, doplňující info ke značkám, parfumérům, složkám či flakonům, osobní zkoušky a sem tam nějaká ta anekdotka. Když totiž Mitzi řekne, že je Serge „prostě trochu divnej,“ jde jednoznačně o projev uznání.

Vyhlídka na věži a šrumec před začátkem

...

Poradenství z první ruky

...

Celá přednáška trvala přibližně tři hodiny, se zhruba půlhodinovou přestávkou na občerstvení, během které jsme si stejně jako loni mohli zkusit namíchat svoji vlastní vůni. To protentokrát nevynechala Wendulka. Jednotlivé ingredience byly tentokrát od značky Frais Monde, jejímž výhradním distributorem pro ČR je právě Elnino.cz. Propagace jejich výrobků nechyběla ani letos.

...

Wendulka míchá vlastní vůni

...

Na závěr celé akce si pořadatelé připravili vědomostní soutěž, během které měly tři dobrovolnice z papírků hádat názvy vybraných vůní, které byly předtím součástí programu.  Wendulku jsem nahnala soutěžit také… a dle očekávání uhodla všechno.

...

Při pohledu na tuhle fotku se doteď nemůžu ubránit škodolibé představě, jak budou mít budoucí uživatelé "naší" pohovky náramně naparfémovaná pozadí. Papírky během odpoledne ještě dál utěšeně přibývaly a já si je nakonec shrábla do kabelky se slovy, že si vedle mě v autobuse domů alespoň nikdo nesedne. Měla jsem pravdu; jeden pán na sedadle přede mnou se skutečně po chvíli přesunul o několik řad dopředu.  Někteří lidé prostě nic nevydrží.

A co vy? Vzpomínáte na pionýrské doby? Jak vnímáte rozšiřující se nabídku v našich obchodech a některé více než přivětivé internetové ceny vy?

Komentáře k článku (6)
74SLena
74SLena (08.7.2016 )

Skvělá akce, to jsem zase doma nic neudělala a asi už dneska neudělám.
Jen četla na Snídani v parfumerii a tady.

slniecko
slniecko (08.7.2016 )

Tak ono zas väčšou dostupnosťou jedných sa objavujú ďalšie a ďalšie "nedostupné", či už cenovo, alebo geograficky...tie druhé ma zaujímajú viac...aj keď zas pri tých prvých sa človek môže vytešovať (aj keď nie vždy) z luxusnejších surovín a kvalitnejšieho prevedenia. A tajne dúfam, že väčšia dostupnosť nikoviek tak trošku pomôže, resp. donúti vrátiť sa parfumérii ako takej na menej "bezpečné" a nudné pole.

barbucha
barbucha (08.7.2016 )

Když vás tak všechny vidím, mám neodbytný pocit, že si musím koupit nejenom novou vůni, ale i nový šaty :-)

"Pionýrský doby" mám už naštěstí dávno za sebou - naštěstí proto, že jsem kupovala všechno, co mi přišlo pod ruku, což se nejen trochu prodraží, ale v důsledku vede téměř ke schizofrenii :-) Časem se člověk uklidní a ví, co mu sedne... někdy se ještě stane, že tou jistotou otřese například parfémovej sraz, ale pevnej charakter to ustojí :-))

Hoolinkah
Hoolinkah (08.7.2016 )

Úplně první "lokální" sraz byl v Hradci v Duranu, ale odsud bohužel fotky nemám. Vybavil se mi okamžitě právě proto, že tam tehdy Orina měla Caru a jak víme, olfaktorní vzpomínky bývají často nejintenzivnější...

O tvojí krabici plné odstřiků všeho možného ani nemluvím. Domů jsem se vracela vysloveně "zoufalá", protože jsem spoustu z těch věcí samozřejmě okamžitě potřebovala. :D

Mitzi
Mitzi (08.7.2016 )

Na mnohá "poprvé" člověk vzpomíná s typickou mlhou v očích :-) Ta první fotka od St.Patricka i mě přenesla v čase a znovu jsem si prožila večer, kdy jsem poznala osobně několik úžasných holek, se kterými nás spojuje láska k "divným" vůním. Těší mě, že ten náš vztah přežil roky a pořád milujeme vůně a pořád se máme chuť scházet a klábosit o nich a vzájemně je/se očichávat :-)
"Otočené role" ani tak nevnímám, jsem věčný žák. Čím víc se zabývám voňavým světem, tím víc "vím, že nic nevím" a každé takové voňavé setkání s podobně naladěnými lidmi je pro mě svátek. To, že jsem minulý týden seděla na druhé straně stolu, jen znamenalo, že jsem se na ten "sraz" musela líp připravit než na naše klasické první úterý v měsíci, ale brala jsem to v podstatě stejně. Povídání o tom, co nás baví, bylo přemístěno do hezčích kulis. A tam "v oblacích" jsem měla pocit, že se vrací ta krásná doba, kdy náš parfémový mikrosvět je zase "spolu". Sice se rozpadl na víc webů, ale pořád nás spojuje to hlavní (a fakt nemyslím internet :-))

wendulka
wendulka (07.7.2016 )

Pche, pár papírků. Kdyby jel pán se mnou vzhledem k tomu, že já se několika vůněmi z degustace i oblila, nejspíš by si i rovnou vystoupil :) .

Jinak vzpomínám na svůj první sraz před více než čtyřmi lety. Bylo to zhruba půl roku po té, co jsem s nikovkami začala koketovat Tehdy jsem to vnímala hodně podobně jako ty. Pak to nějak nabralo rychlý spád, že jsem vůbec nepostřehla, kdy se ty role otočily :) .