Pozvání na čaj od Jo Malone

Avatar od wendulka, 24. července 2016

Čajové vůně obvykle nevyhledávám, nicméně letošní rok naznačil, že poměrně známá část světa niche vůní bude v letošním roce v jejich znamení. Už jeho počátkem představila značka Atelier Cologne v rámci orientální kolekce velmi povedenou Philtre Ceylan - směs zeleného a černého čaje s kosatcem a kořením. Před měsícem pak po dvouleté odmlce uvedla značka Mona di Orio vůni Bohea Boheme, která je rovněž velmi zdařilým průžezem čajů Earl Grey, heřmánkového čaje a čaje oolong a nezapomínejme na Thé Glacé Aqua Parfum od Terry de Gunzburg. Já bych dnes chtěla vaši pozornost zaměřit na kolekci Rare Teas od Jo Malone, uvedenou na trh letos v dubnu. Na svědomí je má parfumér Serge Majoullier. Ten toho sice zatím nemá na kontě až zase tolik, nicméně se může pochlubit skvostnou kosatcovou limitkou La Femme Bleue pro řadu Armani Privé. A dal si záležet i tady. Už na první počich mě totiž tato kolekce vůní zaujala tím, jak v sobě všechny spojují chladivou svěžest s šálkem teplého čaje, což jsem ve vůních tohoto typu dosud nepotkala.

(https://1220hslgcfpspaandresort.files.wordpress.com)

...

Zaujala mě už první z nich Darjeeling Tea. Jak asi víte, čaj Darjeeling patří k nejkvalitnějším černým čajům vůbec a bývá označován za "šampaňské" mezi čaji. Proto se rozlišuje nejen, z jaké sklizně pochází, ale i z jaké čajové zahrady a jakého ročníku. Serge Majoullier se v tomto případě zaměřil v první fázi na Darjeeling z druhé sklizně. Ta probíhá v květnu a červnu a vyznačuje se ovocnější chutí. Již naznačovanou chladivou svěžest zde v úvodu obstarává překvapivě velmi příjemná, neřezavá frézie s drceným nazelenalým kardamomem. Od něj se pak dostaneme i ke slibovanému šálku teplého černého čaje. Tenhle voní po meruňkách, přičemž po delším rozvonění, do něj vhodíme i několik okvětních plátků jasmínu. V té další pak meruňky vystřídá davana, čímž čaj získá švestkový a zároveň lehce svíravější zelený tón, který bývá typický spíš pro dřívější sklizeň.

(http://www.frugal-cafe.com)

...

Další z nich se jmenuje Golden Needle Tea, což je obecně už méně známý, přesto rovněž velmi kvalitní čínský černý čaj, vyráběný převážně v provincii Fujian nebo v oblasti Yunnan a vyznačující se zlatými pupeny a souměrnými lístky ve tvaru borovicových jehliček. Jeho historie sahá až do roku 200 př. n. l. a Všem druhům je však společná medově nasládlá a zároveň lehce natrpklá chuť s čokoládovými tóny. V tomhle případě začínáme znovu chladivou částí, kterou obstarává směs koření a studeného jehličí. Od ní se postupně dostaneme k vůni čerstvě uvařeného Golden Needle, nalitý do šálků ze santalového dřeva, který je díky minimalisticky nadávkovanému benzoinu jen lehoulince medově nasládlý a krémový a zásluhou styraxu i nepatrně kakaový a trošinku i kožený. Všechny tyto prvky jen nepatrně dotváří hlavní čajově-jehličnaté aroma, čímž vzniká ještě zajímavější kompozice než u Darjeeling Tea.

(http://www.herbalteasonline.com)

...

To Jade Leaf Tea je pro změnu inspirovaný slavným japonským zeleným čajem Sencha, známým už od konce 14. století pro své povzbuzující a detoxikační účinky. Jeho chuť bývá květinově nasládlá a aroma má tóny trávy, moře a lesa. I tahle vůně znovu začíná chladivě a to hořkou svěžestí šťavnaté dužiny přírodního pomela, posypané oříškovým sezamem. Samotný teplý čaj Sencha se znovu objeví až po rozvonění. Díky borovicové pryskyřici a maté je jak jehličnatý, tak i křupavě trávově zelený, zásluhou lentišku má však i stále zachovanou citrusově nasládlou příchuť.

....

Čtvrtá je, jak už název Midnight Black Tea naznačuje, klasickou černou čajovkou, připravenou po západu slunce. Kombinuje černý čaj se zemitě kořenitou vůní guajakové dřeva, do něhož vmícháme špetku surového kakaa (labdanum s koženým podtónem). Následně si ho osladíme zkaramelizovaným cukrem, zahustíme krémovou vanilkou. Přidáme i kapku koňaku a nakonec jej ještě trochu prohřejeme s pomocí balsamické ambry. Z celé kolekce je Midnight Black Tea tak nejsladší.

(http://thebeautyexperience.annabelle.ch)

...

Trochu mě překvapil Oolong Tea, který je úplně jiný než nedávná novinka Bohea Bohème od Mony di Orio. Zaměřuje se totiž na jeden jeho konkrétní druh a to je mléčný oolong. Místo jehličí použil Serge Majoullier klásky sena a smíchal ho se špetkou hořkého kakaa. Mléčnost samotného čaje zahustil kromě zkondenzovaného mléka i mandlovou tonkou a zcukernatělým medem. Aby to však nepůsobilo přeslazeně a nezapomnělo to připomínat oolong, přidal do něj po rozvonění i trochu sladkého aromatického tabáku s koženým podtónem. Od předcházejících čajovek se odlišuje tím, že tady ta osvěžující chladivá část, nepočítám-li seno v úvodu, přichází až v téhle fázi se suchým minerálním tónem.

(https://www.pekoetea.co.uk)

....

Poslední z nich, Silver Needle Tea je inspirovaná stejnojmenným druhem čínského bílého čaje, který patří k těm nejdražším na světě. Prioritně se vyrabí v jihovýchodní čínské provincii Fujian. Jeho výjimečnost spočívá ve sklizni výhradně mladých, stříbřitě ochmýřených výhonků, které vynikají křehkostí a vysokým obsahem aromatických látek. Proto byl původně určený jen pro císařský dvůr a ani dnes nepatří mezi ty úplně běžně dostupné. Vyznačuje se smetanovou chutí a sladce květinovým aroma. A je zároveň jedinou vůní z celé kolekce, kde jsem spojení s tímto konkrétním druhem čaje nenašla, ale nevadí mi to, protože i tak je povedená. V první fázi evokuje ledový Earl Grey, do něhož jsme pro osvěžení vhodili pár lístečků šalvěje. Po rozvonění se promění v šálek teplého mléčného čaje s jemnou vůní růží a mimózy, aby v závěru nabídnul ještě třetí, tentokrát vlažný bylinkový čaj se špetkou bílého pižma a téměř neznatelným medovým podtónem.

....

Na čajovky jdou všechny celkem slušně do prostoru a docela drží (Midnight Black Tea se mnou zůstala nejdéle a to 6 hodin). Cena bohužel není úplně nejnižší, každá stojí 300 euro, nicméně je potřeba uvážit téměř dvojnásobný objem 175 ml oproti standardním flakonům kolínských Jo Malone, což z nich teoreticky dělá možné kandidáty pro porcování. Každopádně budete-li mít cestu za hranice a zkříží-li vám cestu butik nebo prodejní místo Jo Malone, určitě je alespoň vyzkoušejte. Stojí za to. Zatím se alespoň jako takovou malou předochutnávku podívejte na podle mě též velmi povedený filmový reklamní spot, který celou kolekci na oficiálních stránkách uvádí https://www.youtube.com/watch?v=aoOEN7Ec0Cs

......

.......

Titulní obrázek:

http://www.cafleurebon.com

Komentáře k článku (2)
Mitzi
Mitzi (29.7.2016 )

Když jsem přečetla článek, dost mě mrzí, že při mojí návštěvě Paříže měl Jo Malone zavřeno. Tohle čtení mě ujistilo, že bych strašně ráda vyzkoušela všechny.

slniecko
slniecko (25.7.2016 )

No, ak by sa na to porcovanie fakt niekto podujal, tak darjeeling by som brala aj naslepo.