Pět cest do Orientu s Atelier Cologne

Avatar od wendulka, 29. února 2016

V loňském roce oslavila značka Atelier Cologne, založená Sylvie Ganterovou a Christophem Cervaselem 5 let na trhu prostřednictvím Collection Azur, laděnou v odstínu charakteristickém pro výlohu jejich butiků v Paříži a New Yorku. Za tu dobu se portfolio jejich kolínských s vysokou koncentrací esenciálních olejů slušně rozrostlo a našlo si cestu nejen do řady niche parfumérií, ale i do některých parfémových řetězců (u nás je najdeme v Sephoře), což usnadnilo jejich dostupnost, avšak - a to je příjemné - vůbec jim to neubralo na kvalitě zpracování. Když pak v lednu letošního roku proběhla internetem zpráva, že značka přidává další novou kolekci, tentokrát inspirovanou jejich výletem po Středním východě a Asii a to bez použití oudu, což je v dnešní době skoro až věc nevídaná :) , bylo mi okamžitě jasné, že ji nemůžu vynechat a budu se s ní muset co nejdříve seznámit zvlášť, když za čtyřmi z nich ní stojí talentovaný parfumér Jerome Epinette a za pátou Poivre Electrique se schovává už také poměrně známý a šikovný Bruno Jovanovic. A musím říct, že cesta to byla mimořádně příjemná...

(http://www.cafleurebon.com)

...

Zalíbila se mi už první z nich Encens Jinhae. Ta je kromě nezbytného kadidla inspirovaná především jeho neobvyklou kombinací s třešňovým květem, pocházejícím z jihokorejského města Jinhae, kde se každoročně koná svátek třešňového květu a pravidelně jej navštěvuje milión lidí. Samotná vůně vás přivítá suchou dřevitostí pikantního muškátového oříšku, osvěženého jiskřivým růžovým pepřem s kapkou citrusů. Po pár minutách už se pozvolna objevuje i kadidlo s třešňovým květem. A obě složky zde ukazují mimořádně zajímavou polohu.

....

Třešňový květ je zde krásně hladký na rozdíl od takové Masakï-Masakï a jiných vůní tohoto typu zřejmě právě zásluhou kadidla v chladu neřeže a drží se v příjemných krémových tónech, jako jsem to dosud zažila jen u Cherry Blossom (Kaipu). Kadidlo, přestože je jak teplé, tak i částečně mramorové, vůbec nepůsobí kostelně a spíš podobně jako v Shunkoin (Xerjoff) evokuje lehce zaprášenou mramorovou konvičku na čaj. Ve srovnání s ní ovšem není ani zdaleka tak sladká a hlavně je bez kokosu.

(http://www.scoutiegirl.com)

...

Místo toho vůni doplní jemně kořenitá turecká růže s typickým červenoovocným nádechem, pačuli a trocha dřeva s lehounkými pryskyřičnatými podtóny a vytvoří tak kromě čaje i dojem, který slibují oficiální stránky: plně rozkvetlá třešeň, s nimiž si pohrává vítr a ty v něm tančí jako sněhové vločky. Ano, tohle je kadidlovka (nejen) pro Asiaty. Jde i celkem slušně do prostoru, jen je potřeba ji po třech hodinách přiživit. Milovníci třešňového květu by měli určitě vyzkoušet.

...

(http://fimgs.net)

To u Mimosa Indigo mi inspirace Orientem sice malinko uniká, ale to vůbec nevadí. Je to totiž jedna z nejkrásnějších semišových vůní, jaké jsem kdy zatím poznala. Semiš se projeví ihned po osvěžujícím bergamotovém úvodu. Zpočátku je šafránově nahořklý, avšak zásluhou hebounkých chomáčků mimózy velmi rychle změkne a zesládne. Fialkový odstín indigo mu po rozvonění dodá tón krotkého šeříku, tvořený jasmínem, ylangem a karamelovým zimolezem. V závěru pak ještě celkovou semišovou měkkost a sladkost prohloubí vanilka s bílým pižmem, ukotvená santalovým podkladem. Ve srovnání s Encens Jinhae se navíc vyznačuje výraznější intenzitou a dvojnásobnou výdrží.

(https://marktwendell.com)

....

Další Philtre Ceylan má vyprávět o lásce a jejím hledání. No a když jde o inspiraci asijským orientem, tajemným nápojem lásky, nemůže to být nic jiného než čaj. Tohle už je, dá se říct, na rozdíl od svých dvou předchůdkyň klasická kolínská. Skládá se z ledového zeleného čaje, kořeněného kardamomem a chladivou mátou a nastrouhanou bergamotovou kůrou a z černého čaje. Zelený čaj společně s kořením po rozvonění zmizí, za to černý, v němž plave několik okvětních lístků kosatce a který byl zpočátku rovněž vlažný, je postupně zlehka zahříván překvapivě příjemně živočišným kmínem. V základu už jen vůni doplní měkká dřevitost papyru se zelenými podtóny. Vůně je to znovu povedená, leč její slabinou je pouhá dvouhodinová výdrž.

...

(http://1.bp.blogspot.com)

....

Jak už jsem zmínila v úvodu, Poivre Electrique, je jedinou vůní z této kolekce, kterou vytvořil jiný parfumér a to Bruno Jovanovic, pro něhož jde o premiéru u Atelier Cologne. A jak už název naznačuje, vůně je založená hlavně na pepři. Zpočátku se jedná o drcený černý pepř, osvěžený hořkou pomerančovou kůrou. Elektrizující jiskřivost mu dodává růžový pepř, který otevírá cestu stejnému druhu kadidla jako v Encens Jinhae (střídající se poloha chladného mramoru s teplým kadidlem) a turecké růži jen s tím rozdílem, že pan Jovanovic obrátil jejich poměr tak, že pouze jemně podtrhují pepřový tón a společně s pikantním cedrem a myrhou v základu vytváří opět neobvykle příjemnou dřevitě kořeněnou, i když tentokrát už opravdu zřetelně unisexovou kolínskou.

(http://colognoisseur.com)

...

Poslední z nich Tobacco Nuit tématicky navazuje na Mimosa Indigo, tj. na atmosféru jazzového nočního klubu. Ta mi ho příliš nepřipomínala, za to tahle vůně ano. Je totiž zaměřená na tabák. Na začátku je osvěžená mandarinkou a zlehka okořeněná koriandrem a špetkou kmínu. Samotný tabák v ní je medově nasládlý a kadidlově zakouřený a doplněný vůní surového kakaa (labdanum) podobně jako v Lutensově Chergui s tím rozdílem, že místo sena a ambry zde noční atmosféru v základu podtrhne prašná zemitost pačuli a cedr s tonkou vytvoří dojem dřevěných stolů, na nichž o sebe cinkají sklenky naplněné lahodným amarettem. A stejně jako Chergui se může pochlubit nadprůměrnou intenzitou i výdrží.

...

Už dlouho se mi nestalo, aby se mi nějaká kolekce nejen líbila kompletně celá, ale čtyři z nich bych rovnou ráda vlastnila, no Atelier Cologne a hlavně panu Epinettovi se tentokrát podařil malý zázrak. Pevně doufám, že Collection Orient ještě během tohoto roku dorazí i do zdejších českých poboček Sephory, protože tady budu netrpělivě očekávat, nakolik se v názoru na tuto pětici shodneme :) .

.........

............

Titulní obrázek:

http://1.bp.blogspot.com

Diskuze:
Atelier Cologne (Značky)
Komentáře k článku (1)
slniecko
slniecko (03.3.2016 )

Orientálky bez oudu je niečo, čo považujem v terajšej, neskutočne otravnej, oudovej vlne za priam hrdinský skutok. Palec hore, vysoko nad hlavou....