Bytová aromaterapie poprvé: menší test niche vonných svíček

Avatar od wendulka, 2. února 2016

Dlouhou dobu jsem se v článcích věnovala výhradně parfémům. Až nedávno jsem si uvědomila, že se mezi námi vyskytuje i řada vyznavačů bytové aromaterapie ať už to jsou vonné svíčky, vykuřovadla, aromalampy, difuzéry nebo jen pokojové vůně. Já se dnes zaměřím na tu první, nejznámější skupinu a to jsou vonné svíčky. Každý z vás se už jistě v životě s nějakou setkal, ať už to byly Yankee Candle, Brise nebo jiné. Jsou příjemné, ale často se jedná jen o lineární vůni, proto jsem se asi poslední dva roky zaobírala myšlenkou, jestli v této oblasti existuje něco, co dokáže nabídnout trochu víc. Dlouhou dobu mě asi jako řadu lidí odrazovala o dost vyšší cena oproti běžným vonným svíčkám, zda opravdu stojí za to. Ten rozhodující impuls přišel až teprve předloni těsně před Vánoci, jenž dal vzniknout mojí nové vášni a tou je sběratelství vonných svíček :) . A protože podobným způsobem třeba neuvažuji jenom já, napadlo mě podělit se s vámi o svoje dosavadní zkušenosti s nimi a možná tak někomu poskytnout potřebný podnět, který mu zatím chybí.

(http://4.bp.blogspot.com)

...

Začnu s vonnými svíčkami Diptyque, jelikož tou první, která to u mě celé odstartovala, byla Resiné z vánoční kolekce pro rok 2014. Resiné je obsahuje vůni borovicové pryskyřice, kůry a drceného jehličí, které vás obklopí ani ne do pěti minut po zapálení. Její vosk je opravdu bezkonkureční, pokud jde o sillage, takže do půl hodiny máte touto příjemně násladlou pryskyřičnatou vůní, provoněnou nejen místnost, ale rovnou celý byt :) . Jedinou nevýhodou je, že i když máte knot ve zcela vodorovné poloze, nikdy se nerozhoří rovnoměrně po celé ploše, takže vosk je potřeba průběžně odlévat do stran, aby se v něm plamen netopil a po zaschnutí jej čas od času při krajích zarovnat. Samotná vůně je společně s ohromující intezitou ovšem tak úžasná, že jsem jí tuto nevýhodu mileráda prominula a stala se zatím jedinou svíčkou, kterou jsem si pořídila znovu.

...

...

O tom, že je tato parfemace mimořádně populární nejenom u mě, svědčí i to, že se v nepatrné obměně objevila znovu i v loňské vánoční kolekci svíčak Diptyque pod názvem Sapin, kde je jen lehce osvěžená mandarinkou. Proto jsem se rozhodla tentokrát pro Liquidambar. Ta už hoří vyšším plamenem a rozhoří se rovnoměrněji než Resiné, ale po zapálení není už tak intezivní, takže než postupně zachytíte vůni dřevité ambry, sladké skořice a špetky muškátového oříšku, musíte počkat nejméně 15 minut, což trochu snižuje její aromaterapeutický užitek, který je ovšem jinak při 190 g váze a době hoření 60 hodin stále velmi slušný. Svíčky z vánoční kolekce se od běžných svíček Diptyque odlišují zdobnějšími krabičkami a skleničkami, do nichž jsou uloženy a pokud si je zakoupíte v kamenné parfumérii, dostanete k nim i stylové zápalky se zdobenou krabičkou, což z nich dělá velmi krásný dárek.

(http://explorergram.com)

...

Další značkou, která si podle mě zaslouží pozornost, jsou vonné svíčky od Byreda. Tou první, která mě bezprostředně po pořízení Resiné uchvátila, byla limitovaná edice svíčky 1996. Ve srovnání s Diptyque Ben Gorham i zde sází na jednoduché linie, a tak se od běžné kolekce odlišuje pouze jahodově červenou barvou vosku. Svíčka 1996, jak už sám název napovídá, vychází ze stejnojmenné vůně. Ve skutečnosti je ale podle mě mnohem zdařilejší než ona. Nabízí totiž jen to nejlepší z 1996. Hoří vysokým plamenem a podobně jako v případě Resiné vás do pěti minut po zapálení obklopí jen intenzivní vůně černého fialkového semiše a nádherného kosatce z Iris Ganache s čokoládovými pralinkami. Na rozdíl od ní je její vosk potřeba mírně zarovnat při okrajích pouze ze začátku, než se vypálí cca. 1 cm vosku, pak už se pokaždé rozhoří zcela rovnoměrně. A pokud se po jejím zapálení navoníte ještě i samotnou Iris Ganache, máte postaráno o jeden z nejkrásnějších aromaterapeutických zážitků vůbec ;) .

A rok se s rokem sešel a Byredo přišlo loni před Vánoci rovněž s vlastní limitovanou kolekcí tří svíček s vůní mraženého ovoce (švestka, fík a černý rybíz). A znovu zůstalo u jednoduché elegance. Jen černé sklo bylo zaměněno za mléčné, aby tak společně s bílým voskem navozovalo mrazivou atmosféru. Mně osobně zaujala nejvíc okamžitě ta první, jelikož švestky miluji v jakékoliv podobě. Mražená švestka vás tu ovšem nečeká ani náhodou. Během necelých deseti minut po zapálení, vám nosními dutinami prostoupí vůně teplých zkaramelizovaných švestek a sladce lepkavých datlí (sladké brusinky jsou z vosku cítit jen v tuhé formě). Prunee Glacée je podobně jako 1996 poměrně intenzivní vůní, která zpočátku působí lahodně, zároveň je však lineární a člověk se jí tím pádem tzv. rychleji přejí, takže ji na rozdíl od 1996 už po půl hodině zhasinám, jelikož celý byt je jí během této chvilky doslova zamořen :) . A s tím se pojí i její nevýhoda, že se nikdy nestihne rozhořet rovnoměrně po celé ploše a vosk při okrajích tak zůstává nevyužitý, jinak hoří stejně vysokým plamenem jako 1996. Přesto mě baví.

(http://charlotte.elle.se)

...

Poslední svíčkou z produkce Byreda, na níž bych chtěla upozornit, je Loose Lips, která od roku 2007 tvoří součást stále kolekce, pouze u příležitosti letošního svátku sv. Valentýna byla vydaná v limitované edici s růžovým voskem a metalickou růžovou etiketou. Jak už název naznačuje, má jít o vůni rtěnky, založenou na typické kombinaci růže s fialkou. Nepředstavujte si ovšem vůbec mastnou olejovitou rtěnku typu Lipstick Rose, Loose Lips má totiž díky přidané třešni Morello, rýžovému pudru a kosatci spíše podobu pečujícího balzámu na rty se sladkokyselými ovocnými podtóny a růžovými barvícími pigmenty. Ve srovnání s výše zmíněnými svíčkami se tak sice jedná o velice jemnou vůni, jejíž stopy zachytíte až tak po dvaceti minutách od zapálení (kvalitami samotného hoření se však bez problémů vyrovná 1996), nicméně i během bytové aromaterapie si nos občas potřebuje malinko odpočinout a Loose Lips je podle mě k tomu ideální volbou.

...

Na rozdíl od svých kolegyň z Diptyque mají skleničky, v nichž jsou svíčky Byredo umístěny, o dost masivnější dno a i samotné váží o trochu víc - 240 g, což je při manipulaci s nimi už citelně znát. Celková doba hoření se však i tak pohybuje rovněž kolem 60 hodin. Na druhou stranu ostatními kvalitami v ledasčem Diptyque předčí, čímž se tento jejich drobný nedostatek dá odpustit.

...

...

Loni v květnu pak rozšířila mou sbírku svíčka Ambre Fétiche ve skleničce zdobené vodorovnými zlatými proužky a inciály Annick Goutal. Od začátku do konce je věrnou interpretací stejnojmenné vůně se sametovou ambrou, z níž se v místnosti můžete těšit zhruba už po deseti minutách po zapálení. Při váze 175 g vydrží hořet zhruba 45 hodin, avšak oproti Diptyque nebo Byredu disponuje jednou výhodou, že se kromě vysokého plamene již od počátku vždy rozhoří po celé ploše a vosk tak nepřichází nazmar.

...

(http://foodnetwork.sndimg.com)

...

Rovněž doporučuji i Pour des Prunes od L´Artisan, která mě podobně jako domenicu okouzlila poprvé už koncem předloňského roku v Ogivi, ale pořídila jsem si ji až teprve loni v srpnu jako jeden ze suvenýrů z parfémového víkendu v Paříži. A teď mohu konečně s potěšením oznámit, že po pouhých 5 minutách od zapálení voní stejně intenzivně po švestkovém koláči s drobenkou a karamelem jako v tuhém stavu. Zanechává stopu v celém bytě a případnou návštěvu tak můžete klamat, že se právě činíte u trouby :) . Na rozdíl od svíček Annick Goutal vydrží při stejné váze hořet přes 60 hodin. Nicméně ať se snažíte sebevíc, vosk se nikdy nerozhoří rovnoměrně a při okrajích tak zůstává nevyužitý.

...

(https://www.beauty-mekka.de)

...

A konečně tou poslední, o níž se chci dnes zmínit, je vánoční limitovaná svíčka The Essence of Christmas od Roja Parfums. u níž jsem si dopřála adrenalinový nákup naslepo. Roja Dove je známým vyznavačem nápadné zdobnosti, takže krabička i obal svíčky kombinuje zlatou na černém podkladu s tématickým potiskem v podobě spřežení sobů, přičemž zvrchu je chráněna zlatavým kovovým víčkem, jaké najdete i u svíček Amouage. Pokud jde o parfemaci svíčky, musím říct, že ta stojí za to. Kombinuje v sobě borovicové šišky s jehličím, vánočního františka, perníčky se skořicí, pečená jablka s karamelem, kousek pomerančové kůry, březový dehet a kůži a vytváří tak jednu nejoriginálnějších vánočních vůní vůbec. Během čtvrthodiny vám provoní celou místnost. Bohužel má jedno velké mínus, které při její vyšší ceně tentokrát nelze prominout: pokaždé se rozhoří jen do dvou třetin, což vzhledem k tomu, že při váze 220 g výrobce slibuje celkovou dobu hoření pouhých 45 hodin ještě snižuje její efektivitu.

...

Pár dalších kousků doma pochopitelně ještě mám, ale nerada bych vás na poprvé hned zahltila. A co vy a vonné svíčky? Máte nějakou oblíbenou značku (nejen mezi niche) nebo její konkrétní vůni, kterou můžete doporučit?

...

...

Titulní obrázek:

http://www.irishtimes.com

Diskuze:
Vonné svíčky (Vykuřovadla, bytové parfémy a aromaterapie)
Komentáře k článku (0)