Affinessence a kvintesence parfumérství

Avatar od wendulka, 27. prosince 2016

Zaujmout v odvětví niche není v dnešní době vůbec nic jednoduchého. Toho si byla Sophie Bruneau, bývalá baletka, pianistika a sochařka po té, co strávila posledních 25 let prací v parfémovém a kosmetickém průmyslu, velmi dobře vědomá. Jako marketingová ředitelka získala přístup k těm nejlepším parfémovým ingrediencím, které si zamilovala. V roce 2013 se rozhodla založit si vlastní parfémovou konzultační společnost, poskytující nejrůznější marketingové strategie a nazvala ji Affinessence. V září loňského roku se však rozhodla posunout svou vášeň pro parfémy na vyšší úroveň a ve spolupráci s parfuméry Nicolasem Bonnevillem, Corinne Cachenovou a Alexandrou Carlinovou uvedla ojedinělou kolekci čtyř vůní, nazvanou Základové tóny.

...

Tato kolekce se vyznačuje tím, že každá z vůní se vždy zaměřuje na dvě složky, obvykle typické až pro samotné jádro/základ parfému kvůli jejich dlouhé výdrži. Tady jsou použity ty nejkvalitnější a jsou přítomné už od svrchních tónů, aby tak ještě víc prodloužily olfaktorický zážitek. Sophie všem třem parfumérům dala nejen volnost v tom, že si mohli sami zvolit základní dvojici hlavních složek, která by je inspirovala, ale především jim poskytla neomezený rozpočet. S takovou bylo jasné, že prostě nemohou vzniknout špatné vůně. Moc se mi líbí i jednoduchý design flakonů o objemu 100 ml s lehkým dotekem Art Deco a lesklými černými uzávěry a fakt, že je každý kromě krabičky uschován v ochranném pytlíčku z čistého kašmíru. Proto bych vám je teď ráda představila

...

(http://www.youtube.com)

První z nich Cèdre-Iris se zaměřuje na cedr a kosatec, konkrétně hned na tři druhy cedrového dřeva (atlaský, texaský a virginský) a absolutní silici florentského kosatce, který patří k těm nejkvalitnějším parfémovým složkám vůbec. Vlastně stejný druh kvalitního jehličnatého cedru (nejvýraznější z nich je ten virginský s vůní čerstvě ořezaných tužek) s vzdušným a posléze máslovým kosatcem najdeme v Ibitiře od Xerjoffu, tady ovšem v mnohem silnější koncentraci. Po rozvonění ovšem podoba končí, neboť vůni doplní sladce dřevitá myrha, vanilkově pryskyřičnatý benzoin s podtóny kakaa a teplé kadidlo.

...

Další Patchouli-Oud je, jak už sám název naznačuje, dřevitou orientálkou. Pačuli zde ve spojení s medicinálním oudem ukazuje svoji nazelenalou, vlhce zemitou polohu, kterou záhy zdrsní zakouřený vetiver se slaným podtónem a zemitě peprná vůně guajakového dřeva. Teprve labdanum, s teplým kadidlem a dalšími pryskyřicemi a navlhlým mechem v základu obrousí hrany. Každopádně i tak je to podle mě od začátku do konce jednoznačně pánská vůně - tímto zdravím MS61.

...

(http://eskipaper.com)

....

Santalové dřevo miluju od dob seznámení se s Lutensem, rýži už méně. A v Santal-Basmati (i vzhledem k ceně) věřím, že byl použit ten nejkvalitnější santal, jelikož je nádherně mléčný. Překvapila mě i samotná rýže. Ani v nejmenším totiž nedrhne, naopak voní po obilí a dodává santalu pudrový nádech stejně jako kosatec, který se objeví po rozvonění. Zásluhou pačuli v další fázi však kosatec ukáže i zemitější polohu. Kašmeran v drydownu pak příjemně zahřeje. Celkově mi Santal-Basmati evokuje stromovou alej, na níž navazují lány obilí, do kterých se opírá slunce a které sousedí s loukou, plnou čerstvě opylených květů.

...

(http://www.livinglibations.com)

......

A konečně poslední Vanille-Benjoin je orientální vanilkovou vůní. Je vystavená především na absolutních silicích tahitské a madagaskarské vanilky a siamském benzoinu. Jinými slovy vás přivítá vůně zkaramelizovaného vanilkového cukru, sušené smetany a kakaa s pryskyřičnatou ambrou. V další fázi se přidá bíločokoládová tonka. Zajímavé ovšem je, že Vanille.Benjoin vlastně vůbec nepůsobí gurmánsky, na čemž má hlavní zásluhu především cedr, vonící po čerstvě ořezaných tužkách.


Největší sillage má pochopitelně Patchouli-Oud a zároveň nejdéle drží, ostatní se vyznačují spíše průměrnou intenzitou, nicméně ani u nich není šestihodinová výdrž vůbec k zahození. Mým absolutním vítězem je, jak možná už tušíte, Santal-Basmati. V těsném závěru za ní se drží Cedre-Iris a Vanilla-Benjoin. Od začátku prosince jsou vůně v prodeji nově na www.ausliebezumduft.de , nicméně v tomhle případě doporučuji si spíše objednat cenově výhodnější set vzorků na oficiálních stránkách značky za 24 euro i s poštovným. Jsou taktéž rozprašovací, velikostně stejné a přijdou vám v pěkném černém saténovém pytlíčku a krabičce se zavíráním na magnet. Všechny čtyři vůně podle mě patří k těm, s nimiž se vyplatí seznámit.

....

......

Titulní obrázek:

http://www.pumiris.com

...

Zdroje:

http://www.affinessence.com

Komentáře k článku (0)